zaterdag 30 september 2017

Energietransitie

In overleg met ondernemers, onderwijs, ondernemende bewoners en overheid (de 4 O’s) is recent  de Regionale Energiestrategie West-Brabant verschenen. Het doel van de energietransitie is om 25% te besparen op het te verwachten energiegebruik in 2050 en om de resterende vraag (95 PJ) duurzaam op te wekken. Dat betekent nogal wat!
Een aantal uitspraken uit het rapport:
Om dit voor elkaar te krijgen moet o.a. de bestaande woningvoorraad in West-Brabant grootschalig worden gerenoveerd in een tempo van 9500 woningen per jaar.
Van de resterende vraag bestaat 42 PJ uit elektriciteit en 53 PJ uit warmte. Met de potentie in de regio moet het mogelijk zijn 100% duurzame elektriciteit op te wekken. De warmtevraag is echter niet duurzaam binnen de regio West-Brabant op te lossen.
Studie wijst uit dat de potentie in Noord-Brabant vooral zit in het opwekken van wind en zonne-energie.  Voor de regio West-Brabant is het maximale opwekperspectief ongeveer 64 PJ.

In het rapport staan verschillende kaartjes waarop zoekgebieden staan aangegeven voor besparingen en voor opwekking van duurzame elektriciteit. Bekijk je die van de toekomstige gemeente Altena dan valt vooral de potentie aan windenergie op. Gezien de ENORME opgave die er ligt voor opwekking van duurzame energie kun je hier simpelweg niet meer voor gaan liggen. Het lijkt mij dan ook zaak om heel snel werk te maken van o.a. de aanbeveling in het rapport om per gemeente een eigen lokaal energieplan te maken  waarbij gebruik gemaakt wordt van de opgestelde Regionale Energiestrategie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten