donderdag 22 juni 2017

Armoede

Gemeente Werkendam gaat (nog) meer doen aan armoedebeleid. Daartoe gaven dinsdagavond de kredietbank, stg.Leergeld en het maatschappelijk werk van Trema een presentatie aan de leden van de commissie Inwoners. Voor welke opgaven mensen in armoede gesteld worden, ervaar ik bijna wekelijks als ik weer probeer enkele gevluchte gezinnen tot steun te zijn. Ook denk ik redelijk de wegen te weten om dingen op te lossen en financiële pijn te verzachten. Dat betekent echter niet dat alles ook goed gaat. Een greep uit de zaken die ik dinsdagavond meekreeg en die ik voor een deel zelf ook tegenkom:
·         Heel veel informatie en correspondentie gaat tegenwoordig digitaal, maar vele mensen met lage inkomens zijn onvoldoende digitaal vaardig en/of hebben niet de beschikking over een computer.
·         Mensen die – noodgedwongen – snel wisselen van (parttime) banen moeten geregeld periodes financieel overbruggen omdat de afhandeltijd van een (aanvullende) uitkering en van belastingtoeslagen erg lang is. Geld voor overbrugging is er echter niet.
·         De formulieren die mensen in moeten vullen zijn vaak niet eenvoudig en eenduidig.
·         Kleine zelfstandigen met een (zeer) beperkt  inkomen vallen geregeld tussen wal en schip.
·         En de meest schokkende: na toekenning van schuldhulpverlening kan het een jaar (1 jaar!!!) duren voor het traject daadwerkelijk start.
Met aanvullend beleid hoopt Werkendam een beter antwoord op armoede te geven en schulden meer te gaan voorkomen. Alle hierboven genoemde zaken zijn hierbij in beeld. Tegelijk is het echter niet sterk dat er – ondanks herhaalde vragen van Progressief Altena – nog geen concreet voorstel ligt voor het inzetten van de extra gelden (Klijnsma-gelden) die sinds januari beschikbaar zijn voor de bestrijding van armoede onder kinderen. Inmiddels is gelukkig wel duidelijk dat men ermee bezig is en dat kinderen in armoede voor 2017 vanaf september voor een bedrag van 300 á 400 euro aan kleding, schoolspullen, e.a. bij de gemeente kunnen declareren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten